wtorek, 16 lipca 2013

Dietetyczny obiad - kurczak po chińsku




Przepis na dzisiejszy obiad.


Kurczak po chińsku ( porcja dla 1 osoby) - 300 kcal



70 g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sezamu
1/3 opakowania mieszanki chińskiej około 120-150 g
ulubione przyprawy
30 g ryżu (około 6 łyżek do zupy)

Kurczaka kroimy w paski, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, następnie wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz, gdy się lekko zarumieni polewamy łyżka cytryny i sosu sojowego następnie dodajemy ulubione przyprawy ja do tego dania polecam (imbir, kolendrę i czosnek) po 5 minutach dodajemy mieszankę chińska którą możemy zastąpić świeżymi warzywami, dusimy około 10 minut, w tym czasie gotujemy 30 g ryżu (do wody z ryżem możemy dodać curry lub kurkumę, żeby uzyskać żółty kolor ryżu). Na samym końcu kurczaka posypujemy sezamem i gotowe. Polecam.

Smacznego !

Internetowe Centrum Dietetyczne Ar-fit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz